Iskulauserekisteri

Iskulauserekisteri

Otsikot tulevat ja menevät mutta iskulause pysyy

Iskulauserekisteristä voi hakea rekisteröintiä lauseelle, joka on omaperäinen, erottelukykyinen ja johon kiteytyy tuotteen tai palvelun keskeinen lupaus tai kuluttajaetu. Hyvä iskulause poikkeaa massasta ja saa myös helposti jäljittelijöitä, siksi omaperäiselle lauseelle kannattaa hakea rekisteröintiä.

Vuodesta 1959 toimineen Iskulauserkeisterin tarkoituksena on rekisteröidä ja julkaista käytössä olevat ja käyttöön tulevat iskulauseet ja niiden haltijat. Rekisteröimällä lauseen haltija edesauttaa lauseen vakiinnuttamista. Se antaa todistettavan merkinnän siitä, kenellä on "esikoisoikeus" kyseiseen sloganiin. Samalla rekisteri on foorumi, mistä voi käydä katsomassa, onko suunniteltu iskulause tai sitä muistuttava jo jonkun muun rekisteröimä.

Mainoshoitajat ry:n perustama Iskulauserekisteri on ollut perustamisestaan lähtien vilkkaassa käytössä mainonnan suunnittelijoiden työvälineenä. Rekisteriin on vuosien aikana rekisteröity reilusti yli 2000 iskulausetta. Kaikki rekisteröidyt lauseet eivät enää ole rekisterissä, sillä rekisteröinnin voimassaolo lakkaa viiden vuoden kuluttua, ellei sitä uudisteta.

Rekisteristä poistuneita helmiä ovat mm. Audiovox Oy:n 1986 rekisteröimä "Nauhallista joulua", Amer-Tupakka Oy:n vuonna 1959 rekisteröimä "Yes sir, siirry sinäkin Bostoniin" ja Biopta Oy:n 1965 rekisteröimä "Osta toki Fuji-filmi Toki-osta". Liikehdintää rekisterissä aiheuttavat luonnollisesti tuotteiden ja yritysten poistumiset markkinoilta.

Iskulausetoimikunta

Iskulausetoimikunnan kokouksia pidetään säännöllisesti, joten hakemus ei jää pitkäksi aikaa odottamaan toimintaa. Iskulauserekisterin 8-jäsenisen toimikunnan puheenjohtajana toimii lakimies Tuula Sario ja sihteerinä MARK:in projektipäällikkö Pirjo Maunula.

Lisätietoja: www.iskulauserekisteri.fi

Koteja kaikille

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy (2006)

Kun haluat pitää iskulauseestasi kiinni, rekisteröi se Iskulauserekisteriin